Aktualnie jesteś na: strona główna > artykuły > Uwaga ASF!
2018-03-20
ASF, czyli afrykański pomór świń – nie jest groźny dla ludzi, ale jest bardzo szkodliwy dla gospodarki i niebezpieczny dla gospodarstw.
Główną przyczyną rozprzestrzeniania się wirusa są zarażone dziki. Niestety, przyczyną bywa też człowiek, dlatego przypominamy o podstawowych zasadach postępowania.
Prosimy o bezwzględne przestrzeganie zasad bioasekuracji:
- nie kupujcie świń z niewiadomego źródła,
- utrzymujcie świnie w sposób wykluczający kontakt z dzikami,
- stosujcie tylko pasze zabezpieczone przed dostępem zwierząt wolno żyjących,
- wyłóżcie maty nasączone środkiem dezynfekcyjnymi przed wjazdami i wyjazdami z gospodarstw oraz przed wejściami do pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie.
Przypominamy też, że za brak stosowania zasad bioasekuracji będą nakładane kary administracyjne.
Jakie są objawy ASF?
- gorączka 40-42°C i powyżej,
- wybroczyny i przekrwienie skóry,
- krwawa biegunka,
- osłabiony apetyt,
- nagłe upadki świń w stadzie.
Postępowanie?
- natychmiastowe zgłaszanie wszelkich przypadków zachorowań i padnięć świń,
- zabezpieczenie chorych zwierząt – do czasu przybycia lekarza weterynarii.
Możliwe sposoby rozprzestrzeniania się choroby ?
- przez kontakt bezpośredni z zakażonym materiałem (zakażone zwierzęta, martwe zwierzęta – głównie dziki),
- poprzez wprowadzenie świń lub produktów ze świń z nieznanego źródła (nielegalny obrót),
- za pośrednictwem dzików – w środowisku ich bytowania,
- wobec braku zachowania zasad bioasekuracji w gospodarstwach.
Podstawowe wymagania bioasekuracji?
- zabezpieczenie gospodarstwa przed dostępem dzików (ogrodzenie, zamykane pomieszczenia inwentarskie),
- zabezpieczenie paszy i materiału na ściółkę przed dostępem dzików (stogi, bele),
- maty dezynfekcyjne przed wejściami do pomieszczeń inwentarskich oraz zabezpieczenie pomieszczeń przed dostępem zwierząt domowych,
- maty dezynfekcyjne na wjazdach i wejściach do gospodarstwa,
- używanie oddzielnej odzieży ochronnej w pomieszczeniach dla świń,
- zwalczanie gryzoni i owadów,
- dezynfekcja pomieszczeń i sprzętu mającego kontakt ze świniami,
- codzienne kontrolowanie stanu zdrowia świń oraz prowadzenie spisu świń wg grup wiekowych i produkcyjnych.
Szczegółowe informacje na stronach internetowych Inspekcji Weterynaryjnej (GIW, WIW, PIW).